Przechowywanie warzyw zimą

Do przechowywania przez zimę nadają się buraki, cebula, czosnek, chrzan, marchew, pietruszka, selery, pory i kapusta.

Kiedy przeprowadzamy zbiory
Duże znaczenie ma stopień dojrzałości w momencie zbioru. Najlepiej przechowują się warzywa wyrośnięte, ale nie przejrzałe. Termin zbioru jest szczególnie ważny w przypadku cebuli i czosnku. Co ciekawe, w przypadku warzyw korzeniowych (buraki, marchew, pietruszka) większe znaczenie ma właściwy termin siewu - siew opóźniamy do przełomu maja i czerwca.
Zbiór warzyw do przechowywania przeprowadzamy przy bezdeszczowej pogodzie. Warzywa należy dokładnie przejrzeć i do przechowywania przeznaczyć tylko egzemplarze dobrze wyrośnięte, zdrowe i nieuszkodzone, które nie uległy przemarznięciu.

Warunki przechowywania
W czasie przechowywania, decydujące znaczenie ma odpowiednia temperatura i wilgotność powietrza. Temperatura nie powinna spadać poniżej 0°C, nie może również zbytnio wzrosnąć, gdyż warzywa mogą się wtedy zagrzać i rozpocząć ponowny rozwój (wyrastanie w korzenie i liście).
Cebula i czosnek wymagają niskiej wilgotności powietrza, z tego względu najlepiej przechowują się na strychach lub w altankach działkowych (tylko jeżeli mamy pewność że przechowywane w tych miejscach warzywa nie przemarzną). Przechowujemy je powieszone w wiankach, ułożone w skrzynkach lub ułożone cienką warstwą na macie słomianej. Ważne jest aby cebulę najpierw dosuszyć (liście i zewnętrzne łuski muszą być zupełnie suche).
Warzywa takie jak marchew, pietruszkę, selery i buraki wymagają dużej wilgotności powietrza w czasie przechowywania. Możemy je przechowywać w nieogrzewanych piwnicach. Układamy je luzem lub do skrzynek. Warzywa korzeniowe zabezpieczamy przed wyschnięciem, przysypując je wilgotnym piaskiem.

Jeżeli nie możemy warzyw przechowywać w piwnicy, możemy pozostawić je na działce lub w ogródku, ułożone w kopcach. Pod warzywa gorzej przechowujące się, takie jak marchew, pietruszkę i seler, wykopujemy rowy wąskie i głębokie (szerokości 40 do 50 cm i głębokości od 50 do 60 cm). Buraki i kapustę przechowujemy w rowach nieco płytszych (o głębokości 20 do 30 cm). Zsypując warzywa w rowach, przesypujemy je cienkimi warstwami piaszczystej ziemi. Z wierzchu przysypujemy je również warstwą ziemi (około 5 cm) i uklepujemy szpadlem. W momencie nadejścia przymrozków warstwę okrywającą pogrubiamy do kilkunastu cm. Następnie, gdy nadejdą mrozy, a ziemia na powierzchni kopca lekko zmarznie, wykonujemy okrycie zimowe - kładziemy 20 do 30 cm warstwę słomy a następnie kilkunasto centymetrową warstwę ziemi.
Pory, oraz bardziej odporne na mróz odmiany pietruszki, możemy pozostawić na zimę w gruncie, w miejscach, w których rosły. Pietruszkę warto przykryć z wierzchu słomą. Rośliny te możemy również zadołować. W tym celu wykopujemy rowki, w których układamy warzywa. W przypadku pietruszki, korzenie zasypujemy 5 cm warstwą ziemi. Przed nadejściem mrozów, zadołowane pory i korzenie pietruszki, okrywamy 15 cm warstwą liści lub słomy.

Bardzo chętnie zapoznam się z waszymi sposobami na przechowywanie warzyw zimą ;-)

na podstawie doświadczeń własnych oraz http://poradnikogrodniczy.pl/warzywazima.php

1 komentarz:

  1. Dzięki za wskazówki, dodam tylko, że stosowanie specjalnych worków próżniowych to też dobry sposób na przedłużenie trwałości naszych warzyw.
    https://omnivent.pl

    OdpowiedzUsuń