Kiedy przeprowadzamy zbiory
Duże znaczenie ma stopień dojrzałości w momencie zbioru. Najlepiej przechowują się warzywa wyrośnięte, ale nie przejrzałe. Termin zbioru jest szczególnie ważny w przypadku cebuli i czosnku. Co ciekawe, w przypadku warzyw korzeniowych (buraki, marchew, pietruszka) większe znaczenie ma właściwy termin siewu - siew opóźniamy do przełomu maja i czerwca.
Zbiór warzyw do przechowywania przeprowadzamy przy bezdeszczowej
pogodzie. Warzywa należy dokładnie przejrzeć i do przechowywania
przeznaczyć tylko egzemplarze dobrze wyrośnięte, zdrowe i nieuszkodzone,
które nie uległy przemarznięciu.
Warunki przechowywania
W czasie przechowywania, decydujące znaczenie ma odpowiednia temperatura
i wilgotność powietrza. Temperatura nie powinna spadać poniżej 0°C, nie
może również zbytnio wzrosnąć, gdyż warzywa mogą się wtedy zagrzać i
rozpocząć ponowny rozwój (wyrastanie w korzenie i liście).
Cebula i czosnek wymagają niskiej wilgotności powietrza, z tego względu najlepiej przechowują się na strychach lub w altankach działkowych (tylko jeżeli mamy pewność że przechowywane w tych miejscach warzywa nie przemarzną). Przechowujemy je powieszone w wiankach, ułożone w skrzynkach lub ułożone
cienką warstwą na macie słomianej. Ważne jest aby cebulę najpierw dosuszyć (liście i zewnętrzne łuski muszą być zupełnie suche).
Warzywa takie jak marchew, pietruszkę, selery i buraki wymagają dużej wilgotności powietrza w czasie
przechowywania. Możemy je przechowywać w
nieogrzewanych piwnicach. Układamy je luzem lub do skrzynek. Warzywa
korzeniowe zabezpieczamy przed wyschnięciem, przysypując je wilgotnym
piaskiem.
Jeżeli nie możemy warzyw przechowywać w piwnicy, możemy pozostawić je na
działce lub w ogródku, ułożone w kopcach. Pod warzywa gorzej
przechowujące się, takie jak marchew, pietruszkę i seler, wykopujemy
rowy wąskie i głębokie (szerokości 40 do 50 cm i głębokości od 50 do 60
cm). Buraki i kapustę przechowujemy w rowach nieco płytszych (o
głębokości 20 do 30 cm). Zsypując warzywa w rowach, przesypujemy je
cienkimi warstwami piaszczystej ziemi. Z wierzchu przysypujemy je
również warstwą ziemi (około 5 cm) i uklepujemy szpadlem. W momencie
nadejścia przymrozków warstwę okrywającą pogrubiamy do kilkunastu cm.
Następnie, gdy nadejdą mrozy, a ziemia na powierzchni kopca lekko
zmarznie, wykonujemy okrycie zimowe - kładziemy 20 do 30 cm warstwę
słomy a następnie kilkunasto centymetrową warstwę ziemi.
Pory, oraz bardziej odporne na mróz odmiany pietruszki, możemy
pozostawić na zimę w gruncie, w miejscach, w których rosły. Pietruszkę
warto przykryć z wierzchu słomą. Rośliny te możemy również
zadołować. W tym celu wykopujemy rowki, w których układamy warzywa. W
przypadku pietruszki, korzenie zasypujemy 5 cm warstwą ziemi. Przed
nadejściem mrozów, zadołowane pory i korzenie pietruszki, okrywamy 15 cm
warstwą liści lub słomy.
Bardzo chętnie zapoznam się z waszymi sposobami na przechowywanie warzyw zimą ;-)
na podstawie doświadczeń własnych oraz http://poradnikogrodniczy.pl/warzywazima.php
Dzięki za wskazówki, dodam tylko, że stosowanie specjalnych worków próżniowych to też dobry sposób na przedłużenie trwałości naszych warzyw.
OdpowiedzUsuńhttps://omnivent.pl